sâmbătă, 28 august 2010

ABC - ul Financiar

Cand vine vorba de bani de multe ori gandim pur emotional si ajungem sa scapam lucrurile de sub control. Multi dintre noi nu reusesc sa vada dincolo de profitul imediat, de banii gheata, nu reusesc sa isi planifice cheltuielile si in final ajung sa piarda controlul asupra finantelor personale.

Pentru a evita un asemenea scenariu si pentru fi cu adevarat stapanii banilor nostri, iata 3 aspecte legate de venit, la care ar trebui sa ne gandim:

A - Venitul de Baza

Este principala nostra sursa de venit, fie ca este vorba de salariu, profit al unei afaceri sau venit pasiv din investitii. Trebuie sa identificam principala sursa venitului nostru.

B- Planul de Rezerva

Acest plan trebuie pus la punct in eventualitatea ca venitul nostru de baza va disparea sau se va diminua. Esti pregatit pentru situatia in care vei ramane fara salariu sau pentru situata in care afacerea ta va da faliment, in fine, pentru orice situatie care iti va afecta negativ principala sursa de venit?

Specialistii financiari ne indeamna sa avem un plan de rezerva sau cel putin niste bani stransi deoparate (ceea ce in popor se cheama bani albi pentru zile negre) care sa ne asigure traiul pe minim 6 luni daca principala noastra sursa de venit ar seca.

Dar si mai bine este daca acest plan de rezerva ar presupune o investitie ce poate fi convertita in bani gheata la nevoie (aur, bijuterii sau chiar o mica afacere online care sa genereze un venit suplimentar si in general orice alta forma de investitie care generează profit).

C - Pensionarea

Asa cum am mai discutat si in alt articol, planurile de pensionare nu trebuie lasate 100% pe seama guvernului sau a fondurilor private. Din timp trebuie sa ne gandim la investitii pe termen lung care sa ne asigure o batranete linistita din punct de vedere financiar.

Aceste 3 puncte A, B si C ar trebui sa ne influenteze activ relatiile noastre zilnice cu banii, securitatea si viitorul portofoliului personal. Cu cat incepem mai devreme sa avem o viziune responsabila vizavi de bani si cheltuieli cu atat cresc sansele de a prelua controlul asupra finantelor noastre personale si de a fi cu adevarat stapanii banilor nostri.