vineri, 30 martie 2012

MÂNDRIA. MOMEALA SATANEI

            Cei mai multi oameni considera ca a fi smerit înseamnă, sa fii totdeauna cu privirea aplecată, să porți haine vechi demodate, vocea sa iți fie înceată, să nu ai niciodată o opinie proprie, etc. Dar oare aceasta este smerenia care  ne-o cere Biblia? Domnul Isus Hristos ne vorbește despre o alta dimensiune a smereniei, ceea a inimi. învățați de la Mine, caci Eu sunt blând și smerit cu inima, căci numai asa veți găsi odihnă pentru sufletele voastre.(Matei 11:29). Iar în 1Petru 5:5 Cuvântul Domnului ne descoperă un mare adevăr și anume: Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriți le da har. Vrea cineva ca Dumnezeu sa îi stea împotrivă ? Cu siguranța nu. Cu toate acestea în societate, mândria este considerată o virtute, a fi mândru fiind ca ceva bun. În Biserică între credincioși se admite că mândria este un păcat, dar cu toate acestea multi dintre cei care merg la biserică sunt prinși de Diavolul în aceasta stare, deși uni nu recunosc sau nu își dau seama. Smerenia și mândria sunt în opoziție una fată de cealaltă, așadar nici un om nu poate fi în același timp și smerit și mândru, fiecare alege în dreptul lui ce atitudine să aibă vizavi de aceste doua atribute.
              Diavolul, potrivnicul nostru, dorește ca noi să cădem de pe calea mântuiri, sa fim înfrânți spiritual și în final să ne petrecem veșnicia despărțiți de Dumnezeu alături de el în Iad. Pentru aceasta el folosește tot felul de momeli prin care sa ii atragă pe credincioși. Una dintre aceste momeli este și mândria. Înțeleptul Solomon în Proverbe 16:18, ne spune că mândria merge înaintea pieirii, și trufia merge înaintea căderii. Iar în Psalmul 19:13 Cuvântul Domnului ne arată că mândria face parte dintre păcatele mari.
              Mă adresez  ție cel care citești aceste câteva rânduri, întreabă-te sincer, "sunt eu afectat de acest păcat?" Haideți să ne rugam ca psalmistul: "Păzește, de asemenea, pe robul Tău de mândrie, ca sa nu stăpânească ea peste mine! Atunci voi fi fără prihana, nevinovat de păcate mari!" AMIN!
                                                       
                                                                                                                                   Ioan Șai