sâmbătă, 30 martie 2013

MESAJUL AMBASADEI ROMÂNIEI DIN CIPRU

Informații de interes pentru membrii comunității românești !

Anunt Important Ambasada Romaniei la NicosiaAmbasada informează cetățenii români asupra măsurilor dispuse prin decretul emis de către Ministerul de Finanțe al R. Cipru, din data de 27.03.2013.
Astfel:
-Băncile se vor deschide astăzi, 28.03.2013, la orele 12.00 și vor funcționa până la orele 18.00.
-Cetățenii vor putea retrage numerar de la ATM-uri în limita a 300 Euro/zi;
-Persoanele care vor să călătorească în străinătate vor putea avea asupra lor până la 1000 Euro sau echivalentul în altă valută / persoană;
-Încasarea de cecuri este interzisă, exceptând situația când sumele de bani sunt depuse în conturile curente și dacă banii nu provin de la Bank of Cyprus;
-Transferarea sumelor de bani sau a fondurilor în străinătate este interzisă, cu următoarele excepții:
a.Tranzacțiile între firme și clienți pe baza unei documentații justificative (până la 5000 Euro fără niciun fel de restricții, între 5001 Euro și 200000 Euro cu aprobarea unei comisii special instituite și peste 200001 Euro cu aprobarea comisiei speciale și ținând seama de lichiditățile băncii);
b.Plățile salariale, cu prezentarea documentelor justificative;
c.Cheltuielile și taxele școlare până la 5000 Euro/trimestru pentru persoanele care studiază în străinătate, cu prezentarea documentelor justificative;
d.Plățile/transferurile în afara Ciprului, prin diverse mijloace bancare, care nu depășesc  5000 Euro/persoană  la fiecare bancă;
-Este interzisă anularea depozitelor la termen înainte de data scadentă, cu excepția situațiilor când aceste sume de bani sunt folosite pentru plata unui împrumut la aceiași instituție bancară;
-La împlinirea termenului scadent al depozitului, suma reprezentând 10% sau maximum 5000 Euro din depozit, poate fi transferată într-un cont curent/la vedere sau folosită pentru instituirea un nou depozit la termen la aceiași bancă. Diferența de bani  va rămâne în același depozit, care va fi prelungit cu o lună;
-Sumele transferate dintr-un depozit la termen într-un cont curent sunt supuse restricțiilor aplicabile tuturor conturilor curente/la vedere;
-Orice tranzactie aflată în curs de soluționare la momentul intrării în vigoare a decretului Ministerului de Finanțe va fi supusă restricțiilor stabilite prin prevederile acestuia.
Aceste măsuri și restricții sunt aplicabile tuturor băncilor din Cipru, pentru 1 săptămână, existând posibilitatea de a fi revizuite după 4 zile de la aplicare.
Reamintim cetățenilor români că, având în vedere situația creată de criza bancară din R. Cipru, ambasada a deschis o linie telefonică cu apelare gratuită, cu numărul 80009091, la care cei interesați pot obține informații și clarificări privind măsurile ce urmează a fi adoptate de autoritățile cipriote.

SURSA: SIT-UL oficial al Ambasadei

Băncile din Cipru s-au deschis pentru 6 ore. Cozile la bancomat, formate din zeci de oameni

Zeci de persoane au început să se aşeze la rând cu cel puţin 30 de minute înainte de deschidere. Aproximativ 50 de persoane aşteptau în faţa oficiilor Bank of Cyprus, în centrul Nicosiei. În faţa Popular Bank of Cyprus din Makarios, principala arteră a capitalei cipriote, aproximativ 12 persoane aşteptau la rând.
Membri ai gărzilor de securitate, unii înarmaţi, au fost postaţi în faţa băncilor locale şi străine din Nicosia, un fenomen inedit în această ţară.
Băncile din Cipru vor lucra cu publicul joi, timp de şase ore, după care vor opri din nou activitatea vineri, în ajunul Paştelui pe rit Catolic, dar şi luni, 1 aprilie, de ziua naţională a ţării.
Băncile au încercat să se pregătească cât mai bine pentru reluarea activităţii, cu lichidităţi suficiente, dar şi cu forţe de securitate suplimentare la sucursale, pentru a face faţă unui număr mare de clienţi.
Deşi au luat în calcul un aflux mare de persoane care să încerce să-şi retragă bnii sau să protesteze din cauza pierderilor pentru deponenţi prevăzute în restructurarea sectorului bancar, situaţia era calmă la sucursalele băncilor cu numai câtva ore înainte de deschidere.
"În locul unei retrageri masive de bani din bănci, sunt jurnalişti care aleargă de la o sucursală la alta - iar vestea bună este că nu au găsit niciun semn de probleme", potrivit cotidianului britanic The Guardian, citat de Mediafax.
Eventuale retrageri masive au fost, probabil, descurajate şi de măsurile dure de control al capitalului impuse de stat.
Astfel, deponenţii la băncile din Cipru nu mai au voie să scoată din ţară mai mult de 3.000 euro în numerar la un drum în străinătate, iar tranzacţiile cu cardul de debit sau de credit în afara ţării au fost limitate la 5.000 euro de persoană pe lună, autorităţile susţinând că măsurile vor fi valabile timp de 7 zile.
Guvernul din Cipru a anunţat miercuri măsurile de control asupra circulaţiei capitalului, care limitează strict ieşirea banilor din ţară, dar afectează şi activitatea economică internă, prin suspendarea posibilităţii de a încasa cecuri în numerar, obligarea deţinătorilor de depozite la termen să nu se atingă de bani până la expirarea contractului şi introducerea unei proceduri de avizare pentru plata importurilor.
Ciprul a încheiat un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro, FMI şi Banca Centrală Europeană, care presupune desfiinţarea Cyprus Popular Bank (Laiki), a doua mare bancă din ţară, şi transferarea activelor viabile şi a depozitelor de sub 100.000 euro la Bank of Cyprus, cea mai mare bancă cipriotă.
Deponenţii care deţin sume mari în conturile Laiki vor contribui la finanţarea programului de bailout. La Bank of Cyprus, deponenţii cu economii mai mari de 100.000 de euro vor contribui la recapitalizarea instituţiei, în funcţie de sumele necesare.
 Sursă : Realitatea.net